Internatfolkhögskolans situation i dag

– En undersökning och analys av de rörelsedrivna internatfolkhögskolornas situation i Västra Götaland

Bidragssystemet för folkhögskolor bygger i allt väsentligt på att ge ekonomiskt stöd utifrån antalet deltagarveckor, men kostnaden för att ha internatdeltagare är betydligt högre än att bara ha deltagare som deltar under dagtid. Visserligen tar folkhögskolorna med internatdeltagare ut en avgift för kost och logi, men dessa avgifter täcker inte de reella kostnaderna. Dagens regelsystem är utformat för folkhögskolor med dagdeltagare och inte för internatdeltagare. 

En ny studie utförd av Västra Götalands Bildningsförbund visar att den ekonomiska pressen på folkhögskolor med bas på landsbygden och mindre orter och med en hög andel internatdeltagare har tilltagit.

I denna rapport är internatboendet en utgångspunkt. Underlaget till rapporten bygger på intervjuer med folkhögskolerektorer och annan personal på idéburna folkhögskolor i Västra Götaland med internatdeltagare. Rapporten innehåller en djupdykning i nio folkhögskolors vardag och ekonomiska förutsättningar. Det mesta talar samtidigt för att dessa folkhögskolor utgör en representativ samling för idéburna folkhögskolor med internat. Slutsatserna har därmed bäring för den samlade folkhögskoleverksamheten.

En central slutsats i rapporten är att många av de idéburna folkhögskolorna med internatdeltagare är ekonomiskt pressade. En orsak till detta är att anslagen till folkhögskolorna i huvudsak bygger på antalet deltagarveckor, men att bedriva utbildningar med internat är betydligt dyrare än att bedriva en folkhögskola som enbart har dagverksamhet. Det beror inte bara på kostnaderna för boendet, utan också på att folkhögskolorna ofta har personal närvarande på kvällar som organiserar aktiviteter och stödåtgärder.

Lämna en kommentar